Lansarea albumului de fotografii “Frumusetea revine pe Lipscani?” – Centrul Vechi la inceput de secol XXI, anii 2002-2008 Album foto de Andrei Birsan, cuvant inainte de Adrian Majuru

Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu

19 Februarie 2018

18:30 - 20:00

Adaugă în Calendar 2018-02-19 18:30:00 2018-02-19 20:00:00 Europe/Bucharest Lansare album “Frumusețea revine pe Lipscani?” Lansarea albumului de fotografii “Frumusetea revine pe Lipscani?” – Centrul Vechi la inceput de secol XXI, anii 2002-2008 Album foto de Andrei Birsan, cuvant inainte de Adrian Majuru Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu Asociatia Bucurestiul meu drag contact@bucurestiulmeudrag.ro

Lansarea albumului de fotografii “Frumusețea revine pe Lipscani?”

#frumusetearevinepelipscani

Invitați
- Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului Bucureşti
- Alexandru Panaitescu - arhitect. Cum de a scăpat Centrul Vechi de demolare în vremea lui Ceaușescu?
- Eugen Istodor - autor al “Lipscani, ghid turistic și de chefuri” - 2011
- Alina Penciu, Antalis - Tiparul pe hârtie în dominația internetului
- Mihaela Bourceanu, Mercury 360 – despre designul albumului

 

Povestea albumului foto “Frumusețea revine pe Lipscani?” scurt și la obiect, spusă de Andrei Bîrsan:
Știi că îmi place să fotografiez Bucureștiul de mic copil, adică din 1979? În decembrie 2001 mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat digital și pur și simplu am redescoperit orașul și fotografierea lui.

2002-2008 vechiul centru vechi nu arăta prea bine, este perioada de dinainte de a intra banii din Uniunea Europeană, perioada Traian Băsescu și Adriean Videanu, un loc unde parcă nu s-a întâmplat nimic bun în cei 12-19 ani trecuți de la revoluție.

Magazinele se închid unul după altul, își schimbă profilul de câteva ori și decad lună de lună. Dispar Curtea Sticlarilor, Discul de Cristal, Familia …, în actuala piață Roma trona o dugheană “modernă” de tablă cu antenă de satelit pe ea iar în pasajul Lipscani îți puteai developa un film sau face invitații de nuntă. Sheriff’s a înlocuit cu fast food restaurantul cu autoservirea București iar magazinul Universal București își păstra aerul desuet cu trepte tocite și vânzătoare în vârstă. Hanul Gabroveni era o ruină în care dormeau oamenii străzii iar pe spațiul de lângă el vara puteai bea o bere la terasa “La ruine”. Se putea circula cu mașina pe toate străzile … mai ales cu Dacii diferite variante și vârste.

Mai ții minte?
Toate acestea au dispărut dar albumul “Frumusețea revine pe Lipscani?” ți le aduce aminte, este un ghid prin timpul orașului, te provoacă să străbați centrul vechi, pagină cu pagină și să descoperi dacă frumusețea s-a întors. Acum centrul vechi este un “food court” cosmopolit, de la șaorme la plăcinte irlandeze sau delicatese franțuzești. Dristor Kebap, Bordello Bar, St. Patrick, La 100 de beri, Nomad Skybar, Gyros Thessaloniki au luat locul vechilor magazine ….

Editor Asociația Bucureștiul meu drag, tiraj 500 exemplare, are 240 pagini, 190×130 mm + panoramă cu graffiti-ul de pe Lipscani - 670x130mm, full color, cartonată, design Mercury 360, cuvânt înainte Adrian Majuru, panoramele montate de Mihai Petre, panorama tipărită pe hârtie Rives Sensation Gloss Tradition natural white de la Antalis.

Eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București

Evenimentul facebook: https://www.facebook.com/events/871555716359252/ 

Parteneri media:
Modernism.roFoto-MagazinRadio România InternaționalARTIVISTRomânia PozitivăAsociația Operatorilor Culturali din RomâniaCREIONETICALet’s Do It. Romania!Raftul cu Idei