“Fotografia transformă ceva trecător în ceva etern pentru generațiile viitoare.” (Leica AG)
Muzeul Municipiului Bucuresti
28 Septembrie 2016
18:30 - 20:39
Albumul generației mele în Bucureștiul anilor ‘80 (școală generală, liceu, facultate) memorii vizuale de Andrei Bîrsan
Anii ‘80
2016 – București
Editura Muzeului Municipiului București – colecția Timpul Orașului
Fotografii și design album Andrei Bîrsan
Cuvânt înainte Adrian Majuru
Prelucrare foto Mihai Petre
285 fotografii, 296 pagini
ISBN 978-606-8717-07-4
Lansarea miercuri 28 septembrie 2016 ora 18.30 la Muzeul Municipiului București
“Fotografia nu poate opri trecerea timpului, dar poate captura, documenta și interpreta momentele lui trecătoare păstrând amintirea clipelor pentru eternitate. Fotografia transformă ceva trecător în ceva etern pentru generațiile viitoare.” (Leica AG)
Cum se desfășura ziua unui copil, adolescent sau student între anii 1979-1989 în România comunistă? Un adolescent contemporan anilor ‘80 a cartografiat cu mare curaj, zile și clipe ale unui cotidian restrictiv cu libertatea de exprimare și de manifestare.
Andrei Bîrsan reușește să ofere generației sale prilej de aducere aminte iar celor mai tineri, și mai ales posterității, o relatare în timp real a unui adevăr nemărturisit de către toți cunoscătorii lui în detaliu.
Am găsit în lucrarea lui Andrei Bîrsan o conexiune și un răspuns la tematica Timpul Orașului; tematică inaugurată în anul 2015 printr-o expoziție permanentă a Muzeului Municipiului București, călătorie în timp, deschisă de perioada comunistă. Ne face o deosebită plăcere și onoare să includem acest volum dedicat anilor 1980 în seria volumelor tematice Timpul Orașului. Ne dorim să adunăm cu fiecare an, detaliu cu detaliu, istorii și întâmplări din Timpul Orașului, trăit și mărturisit și sperăm că tot mai mulți artiști să se simtă inspirați de trecut și prezent, așa cum a făcut-o Andrei Bîrsan cu acest volum. Adrian Majuru, director Muzeul Municipiului București